Részecskefizikai Diákműhely: Ismertető

A nemzetközi részecskefizikai ismeretterjesztő csoport (IPPOG: International Particle Physics Outreach Group) kezdeményezésére 2005-ben –a Fizika Nemzetközi Évében– került először megrendezésre a már éves rendszerességgel ismétlődő Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely (Particle Physics Masterclass). A rendezvények célja, hogy a 16-18 éves középiskolás diákokkal megismertesse a modern fizika –elsősorban részecskefizika– legújabb elméleti és kísérleti eredményeit. Ezekre a rendezvényekre általában márciusban kerül sor, szervezői az adott ország egyetemei és kutatóintézetei. 2015-ben már 42 ország több száz intézményében mintegy 10 000 diák volt résztevője ennek a nemzetközi eseménynek.

A hazai rendezvények színhelyei a budapesti MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (WFK) Részecske- és Magfizikai Intézet (korábbi nevén KFKI RMKI) , a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Intézete valamint az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Egyetemi Központja. Az egész napos rendezvényre intézményenként ~20, iskolánként 2-4 diákot tudunk fogadni. A diákok kiválasztását a jelentkező iskolák tanáraira bízzuk. Érdeklődő, aktív gyerekeket várunk, részecskefizikai előismeret nem szükséges (minden szükséges ismeretet az előadáson "kézhez kapnak"), de a csoporton belül legalább egy diák minimális angol nyelvtudása kívánatos.

A foglalkozás egy egész napot vesz igénybe: a tanulók délelőtt előadásokat hallgatnak, megtekintik az intézmény egy jellemző berendezését. Délután kétfős csoportokban a CERN Nagy Hadron Ütköztető (LHC) kísérleteiben mért nagyenergiájú proton-proton ütközések számítógépen megjelenített adatait elemzik ("nobel díjas részecskék", mint a W/Z és Higgs bozonok keresése). A mérések végeztével internetes videokonferencián hasonlítják össze és vitatják meg eredményeiket az adott napon szereplő 5-6 ország diákjaival –hasonlóan mint a nagy nemzetközi együttműködések részecskefizikusai. A napot egy vidám Kvízjáték zárja. A résztvevők egy névre szóló színes emléklapot is kapnak.

A rendezvények időpontjáról, a jelentkezés módjáról

(általában november végén)

 a Fizinfó elektronikus hírlevelében

adunk részletesebb tájékoztatást.

A Diákműhely nemzetközi honlapja: http://www.physicsmasterclasses.org/

Képes mellékletek:

1. "Kutató leszek egy napra" (kedvcsináló; RMKI, 2010)

2. "Kutató voltam egy napra" (képek a budapesti kurzusról; RMKI, 2010)

 

Jancsó Gábor

MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont

jancso.gabor (kukac) wigner.mta.hu