"Ha van egy kannád, máris készíthetsz teát: ostobaság túl sok edényt
birtokolni"
(Szen Rikjú)
"A Zent gyakorló emberek gyakran érdeklődnek a tea iránt, a teát fogyasztó
mesterek pedig a Zen iránt, de a tea tea, a Zen pedig Zen..."
(Jamada, a new york-i Uraszenke iskola igazgatója)
A tea útjának hét szabálya
ˇ készíts egy kielégítő csésze teát
ˇ úgy helyezd el a faszenet, hogy a vizet hatékonyan forralja fel
ˇ kelts melegérzetet télen, hűvöset nyáron
ˇ úgy rendezd el a növényeket, mintha a mezőn lennének
ˇ időben készülj fel a vendégek fogadására
ˇ készülj fel arra, hogy esetleg esni fog
ˇ légy a lehető legelőzékenyebb a vendégek felé
(Szen Rikjú)
A japán teafajták
They are different kinds of Japanese tea. Sencha is your typical Japanese
green tea, which uses the leaves picked in the spring or early summer. Then
there is bancha, whose leaves are harvested later in the year (i.e., what
was not picked for sencha). It's somewhat milder than sencha. Hojicha is
made by roasting bancha at high heat to obtain a savory aroma. Or you add
roasted rice to bancha to make genmaicha (for added flavor). Gyokuro is at
the high end of the scale; as a lot of time and care are put into reducing
pungent taste, it's considered sort of a delicacy (and therefore expensive).
Maccha, which you may know from the tea ceremony, is basically steamed
gyokuro (dried and powdered).