A "Halley Multicolor Camera" programban végzett munkánk media viszhangja

Beszélgetés az Európai Űrkutatási Ügynökség tudományos igazgatójával a Magyar Televizió "Hét" műsorában 1985 december 22.-én.  A  zárójelbe  tett  részeket a videóból kiszerkesztették:

Riporter:
{"A magyar fejlesztésű kozmikus berendezések, szakembereink ismeretei a nyugateurópai űrkutatási ügynökség figyelmét is felkeltették és igy űrspecialistáink például a Giotto programban is úgymond meghívást kaptak."}
Roger Bonnet:
"A Giotto program, tehát az Európai Űrkutatási Ügynökség Halley üstökössel kapcsolatos programja legfontosabb műszereinek egyike egy számítógép vezérelte televiziós kamera. Ez tehát az egyik legfontosabb készülék, amely az üstökös magjáról fog felvételeket készíteni. A terv szerint igen kis távolságra, mintegy ötszáz kilométerre fogjuk megközelíteni  az üstököst. A kamera egyik legkényesebb, legösszetettebb része a szoftver, azaz a számítógép nyelve, intelligenciája. Ezt a jelrendszert, tehát a szoftvert,  részben magyar szakemberek segítségével fejlesztettük ki, és igazán örülünk annak, hogy megkaptuk ezt a segítséget, hiszen ez rendkivül komoly segítséget jelentett azoknak a szakembereknek a munkájához, akik az NSZK-ban ezzel a fejlesztéssel foglalkoztak.  {Maga a kamera egyébként több nyugateurópai ország igy például Franciaország, Olaszország, Belgium tudósai együttes munkájának eredménye."}
Riporter:
"Az ESA közismerten nagy tekintélyü erős nemzetközi szervezet, amely komoly szakértő gárdával rendelkezik. Miért lehetséges, hogy mégis magyar tudósok, számítástechnikai szakemberek segítségét vették igénybe az emlitett szoftver létrehozására?"
Roger Bonnet:
"Azért kértük az önök segítségét, mert itt kellő szakértelem és szabad emberi kapacitás állt rendelkezésre. Azt hiszem a két ok közül az igen kiváló szakértelem volt a fontosabb.
{Hadd mondjam el, hogy miért oly jelentős Magyarország ezekben a kapcsolatokban. Számos oka van ennek. Az első, hogy Magyarország kiváló tudományos  múlttal és jelennel rendelkezik, tudományos életének kiválóságait nemegyszer jutalmazták már Nobel-díjjal. Ugyanakkor,  persze nevek említése nélkül, elmondhatom, hogy a programunkban résztvevő tizenegy ország között vannak olyanok,  amelyektől szivesebben megszabadulnánk, miközben Önökkel, ha lehetne, még szorosabb együttműködést alakítanánk ki.}  Önök a legmagasabb szintű tudományos tevékenységet fejtik ki. És ez az első jó ok az együttműködésre. Egy másik ok, amely alátámasztja az önök országának bekapcsolódásást az űrkutatási programokba az az, hogy Magyarország központi szerepet játszik e vállalkozások tőkés és szocialista országbeli résztvevői között."

This video requires  the Divx codec to run properly. If you can't  view it try updating to the latest  version of your video viewer or download the Divx codec at divx.com

Click here to view or right click to download the interview of Roger Bonnet

A mi munkánk is benne van a következő videoban, amelyet a Giotto űrszonda készitett amikor a Halley üstökössel találkozott:
Click here to view or right click to download the video of the encounter with the Halley comet

Cikk az Élet és TudománybanMegjegyzem, Sunnyvale nem cég, hanem a Reticon székhelye. A HMC program összes résztvevői megtekinthetők itt.

Cikk a HMC első eredményeiről  (Nature 1986 május 15.-i száma). A cikkben a mi munkánkat is megköszönik.

A VEGA és Giotto szondák TV rendszerei szoftverjének összehasonlitása

Hogyan volt lehetséges, hogy mégis magyar számítástechnikai szakemberek segítségét vették igénybe a HMC szoftver létrehozására? Mig a HMC software fejlesztése jó munkafeltételek között történt, a VEGA TV-nél a tápláléklánc végén található software-nél a "maradék elv" érvényesült. A software fontosságának  elhanyagolása abban is kifejeződött, hogy a fejlesztés indulása után egy évvel még nem volt software csoport.
 Dénes Ervin készitett egy kiváló összehasonlítást a VEGA TV és a HMC szoftverekről. Többek között megállapítja, hogy a VEGA esetében hónapokkal vetette vissza a software fejlesztését egy kizárólagosan a software fejlesztését szolgáló labor példány hiánya, illetve az, hogy csak elég későn kaptuk meg. Hogy egyáltalán megkaptuk, annak története van. A történet szereplőinek csak a vezetéknevére emlékszem: Barinov, aki tartósan az RMKI-ban dolgozott, de nekem e történet elött semmi dolgom nem volt vele és Szuhanov, aki néha néhány napra utazott Magyarországra és a "GYÁR"-ból jött.
Egy szép napon a III-as ép. alagsorában odajött hozzám Barinov Szuhanovval és következő beszélgetés zajlott le:
Barinov:      Mikor lesz software?
Zsenei:         Mikor lesz hardwre?
Barinov:       Ideje lenne megszokni a gondolatot, hogy a prоgramozók csak hulladék időben használhatják a hardware-t.
Zsenei:         Akkor ideje lenne megszokni a gondolatot, hogy nem lesz software.
Barinov:      Igy velem nem lehet beszélni, elmegyek az igazgatóhoz.
Zsenei:         Do szvidányija, én is elmegyek.

Szuhanov az egész közjáték alatt hallgatott, aztán mindketten elmentek. Szuhanov elutazott és nem történt semmi. Majd néhány hét multán megint Budapestre jött és láss csodát: kiürítettek egy ikerszobát III-as épületben, az ott dolgozokat hazaküldték, hogy dolgozzanak otthon és berendezték a software munkahelyet. Nemcsak labor példány volt, de asztalok meg székek is.
Kesöbb az oroszok "házibulit" rendeztek és  ott Szuhanov elmondta, hogy mi történt. Mikor visszament Moszkvába egy leningrádi intézetben véleményt kért az általunk végzendő munka nagyságrendjéről és azt a választ kapta, hogy hasonló nagyságrendű munkát náluk egy osztály végez. Végül azt mondta: "Márton, mindent megkapsz, ami kell. A neved be lesz írva a kozmonávtika aranykönyvébe."
A kozmonavtika aranykönyve elmaradt, de végül kaptunk hardware-t. És, gondolom én, Koroljov csapatának sikerei a problémák olyan lelkiismeretes intézésén alapulhattak, amelyre Szuhanov mutatott példát.

    Űrszonda
Szoftver méret
      K bytes
   Ráfordítás
   ember/év
      Nyelv
    Felépités
           Fejlesztő környezet
  SPOT
   32   Szonda szimulàtor
  IRAS
   24
  18
    asszembler
  taszkok
  ESA Checkout Equipment
  VEGA TV
   36
  18
    asszembler   taszkok
  Labor példány*
  Giotto HMC

  24**
    asszembler   interrupt rutinok
  Technológiai példány

*Egy 1983 aug 3.-i emlékeztetőből: "A technológiai példánnyal azonos funkciókat ellátó és konstrukcióban megegyező labor példány készül. Ennek szeptember során lesz a bemérése." A labor példány a technológiai példány után készül!

**Ez saját becslésem, szándékosan alulbecsültem a HMC adatot.

Utunk Lindauba

1983 novemberében felkérés érkezett Lindauból software csapat küldésére.


Fényképalbum

foto 1

foto 2

foto 3