Újabb magyar-vonatkozású eredmények

a nagyenergiájú fizikábanPentakvark kísérleti megfigyelése

Öt kvarkból álló pentakvark-részecskét először az oszakai LEPS kísérletnek sikerült megfigyelnie, és heteken belül több más kísérleti együttműködés is megerősítette a felfedezést korábbi adatai analízisével. Foton-nukleon kölcsönhatásban két kvark+antikvark pár keletkezik, és létrejön egy anti-s kvarkot tartalmazó barion.

Diakonov, Petrov és Polyakov eredeti jóslatával ellentétben Csikor, Fodor, Katz és Kovács (ELTE) rács-QCD-számításai szerint az 1540 MeV tömegű pentakvark negatív paritású állapot; a pozitív paritásúak tömege sokkal nagyobb.


A CERN NA-49 kísérlete újabb pentakvark-állapotot fedezett fel jelentős magyar részvétellel. Részletes információ Barna Dániel előadásában látható. Itt megtalálható az NA-49 csoport publikációs listája.


Kvark-gluon-plazma jelei a RHIC-nél


2003 nyarán a Physical Review Letters címlapján hozta a négy RHIC-kísérlet eredményét, kvark-gluon-plazma képződésének jeleit nagyenergiájú arany-arany ütközésben.
A RHIC-gyorsító PHENIX-kísérletében számos magyar kutató vesz részt: Csörgő Tamás, Hidas Pál, Ster András és Zimányi József (RMKI); Csanád Máté, Deák Ferenc és Kiss Ádám (ELTE); Tarján Péter és Veszprémi Viktor (DE).

A CPT-szimmetria ellenőrzése az ASACUSA-kísérletbenAz ASACUSA japán-magyar-CERN együttműködés antiprotonok átmeneti energiáit mérte izolált antiprotonos héliumatomokban nagyfelbontású lézerspektroszkópia segítségével, és limitálta az antiproton tömegének és töltésének lehetséges eltérését a protonétól ( Phys. Rev. Lett. 91 (2003) 123401). Pillanatnyilag ez az antiproton tömegének és töltésének legpontosabb mérése. Magyar résztvevők: Horváth Dezső (RMKI) és Juhász Bertalan (ATOMKI).

Frissítve: 2004 április 26.