„Fizika emberközelben KFKI-60”

2011. április 14-én, csütörtökön 11 órakor került sor a Természet Világa legfrissebb különszámának bemutatására a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat I. emeleti Tanácstermében (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.). A KFKI elmúlt 60 évét bemutató kiadványt Keszthelyi Lajos akadémikus, a KFKI RMKI emeritus kutatóprofesszora, a különszám ötletadója mutatja be, valamint Staar Gyula főszerkesztő szól a különszám megszületésének történetéről.
 
"A KFKI alapítása óta eltelt hat évtizedben a tudomány és a technika soha nem látott fejlődésének lehettünk tanúi. S hogy e rohamléptű előrehaladás több területén mi is az élvonalban tudhattuk magunkat, abban a KFKI-nak meghatározó szerepe volt. Elég csak hivatkoznunk az elmúlt ötven évünket döntően befolyásoló, átalakító informatikára, a számítógépekre, a nukleáris technikára, s e területeken a KFKI kutatóinak szerepvállalására. Itt nemcsak a közvetlen fejlesztőtevékenységre kell gondolnunk, hanem e kultúrák hazai megteremtésére és elterjesztésére is" – mutat rá a Különszám megjelenése kapcsán kiadott közlemény.
 
 
 
 
A Természet Világa 29. Különszámában a kötet szerzői visszaemlékeznek az elmúlt 60 év legfontosabb mozzanataira, a legsikeresebb kutatási eredményekre, a legérdekesebb történelmi pillanatokra. A szerzők között olyan kollégák is közreadják visszaemlékezéseiket, akik szinte a KFKI létrehozása óta az intézetben tevékenykedtek. A Különszám cikkeiből régen volt eseményeket ismerhetünk meg, amelyek ma már a történelemkönyvek lapjaira kívánkoznak. Bepillantást nyerhetünk az egykori kutatások céljaiba, a tudományt művelő emberek tevékenységébe, az őket körülvevő világ megítélésébe, egyben mindennapjaikba is.
 
A kötet szerzői:Bata Lajos, Bencze Gyula, Farkas Győző, Fehér István,Gyulai József, Jánossy Lajos, Jéki László, Keszthelyi Lajos, Konczos Géza, Kovács István, Kroó Norbert, Lovas István, Pál Lénárd, Pálla Gabriella, Sándory Mihály, Schiller Róbert, Simonyi Károly, Szatmáry Zoltán, Tompa Kálmán és Varga Péter.