II. Koreai-Magyar Fúziós Workshop a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetében

 

2011. április első hetében megrendezésre került a II. Koreai-Magyar fúziós diagnosztika workshop. Az összejövetelt a 2010-ben indult, magfúziós diagnosztika laboratórium felállításának előkészítésére irányuló, KRCF-MTA együttműködés keretében rendezték. A koreai fúziós kutatóintézet, a NFRI vendégkutatóin kívül az RMKI vendégül látott egy-egy a téma iránt érdeklődő holland, cseh, osztrák kutatót is. Az együttműködés lényege koncepció és szimuláció készítése a koreai KSTAR tokamakra szerelendő nyalábemissziós spektroszkópia diagnosztikáról.
Már a Daejeon-ban rendezett I. workshopon felmerült, hogy volna mód a szimuláció validálásra és egyes specifikus fizikai mérések végzésére is. A mostani workshopon megegyezés született arról, hogy a KFKI RMKI és a BME Nukleáris Technikai Intézetének kutatói egy ideiglenes optikát és detektort építenek a kísérlethez, mellyel tényleges méréseket lehet végezni már az együttműködés első évében.
Ez nagy nemzetközi siker a magyar kutatóknak, különös tekintettel arra, hogy a beépítendő detektor az MTA spin-off vállalkozásának (Adimtech Kft.) fejlesztése. A koreai partnerek felvetették azt is, hogy a jövőben a magyar fél beléphetne más plazmadiagnosztikai fejlesztésekbe is.
Dél-Koreai súlyát az európai K+F szektorban jelzi, hogy jelenleg 24 olyan projekt van EU 6. és a mostani, 7. kutatásfejlesztési keretprogramban amely koreai részvétellel zajlik, ugyanakkor Dél-Korea 10 százalékát biztosítja a Franciaországban épülő nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktor (ITER) 10 milliárd eurós költségeinek is.
 
- fkl -