„To be or not to be!”

A CERN Vándorkiállításának 10 napja Budapesten

 
 
Shakespeare szavait idézte Prof. Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója a 2011. május 10-én az ELTE-n tartott nyitóelőadásában, amikor a higgs-bozon fontosságáról, létezéséről, közeljövőben várható felfedezéséről beszélt a középiskolásokból és egyetemistákból álló hallgatóságának. „Ha létezik a higgs-részecske és megközelítőleg úgy néz ki, ahogy az elméleti fizikusok felvázolták, akkor 2012 végéig látnunk kell a kísérletekben. Ha nem látjuk addig, akkor újra nyitott a kérdés, hogy mi hozza létre az elemi részecskék tömegét, mi az a mechanizmus, amely úgy viselkedik, mint egy skalár részecske. Lenni vagy nem lenni, ez a részecskefizikusok nagy kérdése a következő másfél évben.” – mondta a főigazgató előadásának vége felé.
 
A Vándorkiállítás arra vállalkozott, hogy a CERN-ben jelenleg uralkodó izgalmas várakozást és kemény kutató munkát egy kicsit közelebb hozza egyrészt a legfiatalabbakhoz, a középiskolás és egyetemista diákokhoz, akik közül akár a (közel)jövő CERN-munkatársai is kikerülhetnek, másrészt az adófizetőkhöz, akiknek a hozzájárulásából épült meg az LHC 1996-2010 között. A kifüggesztett útmutató plakátokon, monitorokon és kivetítőkön látható, olvasható, hallható információk adatok részleteit, hátterét az elmúlt 10 nap során az ELTE és a KFKI RMKI diákjai, fiatal munkatársai magyarázták el az érdeklődőknek. Érdeklődőből pedig volt bőven – csak szerdára (május 18) a bejelentkezett iskolás csoportok mintegy 600 érdeklődő diákkal érkeztek.
 
 
Csütörtök, május 19, az utolsó napja Budapesten a kiállításnak. Késő délután, 17.00-kor hangzik el „Mi lehet a következő Nobel-díj a CERN LHC-nél? ” címmel Barnaföldi Gergely Gábor (RMKI) előadása az ELTE népszerű „Atomoktól a csillagokig” előadás-sorozatának keretében (további részletek a http://www.atomcsill.elte.hu/ WEB-lapon találhatóak). Este a CERN szakemberei szétszedik a kiállítást és megkezdik az áttelepítését Debrecenbe, ahol a Kölcsey Konferencia Központban június 2-15 között újra megtekinthető lesz a kiállítás anyaga.
 
A CERN Vándorkiállítását megtekintő több ezer látogató megerősítette az ELTE és az RMKI kutatóit, hogy sokak számára a tudomány még mindig érdekes és fontos. Ez jelentős mértékben segíti elhivatott tevékenységüket, hogy folytassák a CERN-ben létrejövő tudományos és kulturális értékek hazajuttatását, itthoni terjesztését.
 
Köszönettel tartozunk a CERN-nek a Vándorkiállítás összeállításáért és Magyarországra való eljuttatásáért, összeszereléséért. Köszönet illeti a Nemzeti Innovációs Hivatalt és a Magyar Tudományos Akadémia vezetését a folyamatos támogatásért, az ELTE és a KFKI RMKI munkatársait a kiállítás befogadásáért, felügyeletéért.
 
Kőfaragó Mónika és Mayer Imre, az ELTE fizikus MSc. diákjai egy középiskolás csoportnak magyarázzák a részecskefizika Standard Modelljének részleteit (2011. május 18. délután).