GINA neutron reflektométer

Csoportok:

A GINA neutron reflektométer 2009 óta működik a Budapest Neutroncentrum (BNC) eszközeként. A berendezés 2006-ig a grenoblei ILL-ben (Franciaország) üzemelt, EVA néven, majd leszerelését követően Budapestre került, az RMKI nukleáris szilárdtestfizikai osztálya helyezte üzembe és felügyeli.

 

A GINA polarizált neutron reflektométer lehetővé teszi különféle anyagok mágneses és szerkezeti tulajdonságainak tanulmányozását. A jelenlegi felépítésben a minta függőlegesen helyezkedik el és a mozgatás vízszintesen θ-2θ geometriában történik. A megfelelő polarizáció beállítására és a polarizációs állapotok elemzéséhez két szupertükör polarizátor ill. két rádiófrekvenciás flipper szolgál. A minta, mérés közben 20 K-re hűthető, valamint 3 kGs térbe helyezhető.

 

Csoportok:
Hullámhossz tartomány                  3,9-5,1Ǻ
Jelenlegi hullámhossz:                    4,6Ǻ
Maximum szórási szög:                   θ=4°
Maximális szögfelbontás:                Δ θ=0.003°
Neutron fluxus:                                105n × cm2×s-1
Háttér:                                              0.01 cps cm-2
Detektor:                                          2-dimensional PSD, 135x135 pixels, resolution ca. 1,5x1,5 mm2
Polarizáció:                                       est. 82%

 

Csoportok:
A neutronok kicsatolása a nyalábból, monokromátorral történik, mely öt darab egymástól függetlenül mozgatható pirolitikus grafit kristályból áll. A kristályok úgy lettek kialakítva, hogy rendelkezzenek bizonyos mozaicitással, a nagyobb nyalábintenzitás érdekében.
A monokromátorról szóródott felharmonikus neutronok kiszűrésére az egyik – hideg neutronok esetén alkalmazott – módszer: a berilliumszűrő alkalmazása. A módszer a berillium abszorpciós hatáskeresztmetszetének hullámhosszfüggésén alapul.
A rés: négy darab, neutronelnyelő anyaggal bevont lemez. Két lemez függőleges, a másik két lemez vízszintes irányban állítja be a nyaláb méreteit. A neutronok elnyeléséhez kadmiumot, gadolíniumot esetleg szamáriumot használnak. Ezen anyagoknak nemcsak a neutron elnyelési hatáskeresztmetszetük nagy, hanem – lévén fémek – jól megmunkálhatók, és így jól definiált a határvonaluk. Különösen nagy precizitású résekben gallium - gadolínium - gránát egykristályokat is használnak.

 

A neutronok spin szerint polarizálásához (polarizátor és analizátor) általunk használt eszköz egy mágneses szupertükör, működése a teljes visszaverődés határszögének spinfüggésén alapul.
A spinállapot megfordításához, mind a polarizátor oldalon (minta előtt), mind pedig az analizátor oldalon (minta után) rádiofrekvenciás flippert használunk. A flipper 256Khz 5A-n működik.
A mintakörnyezet arra szolgál, hogy a mérések során a mintát megfelelő helyzetbe állítsuk, valamint a méréshez szükséges környezetet (mágneses tér, hőmérséklet) biztosíthassuk.
Detektorunk: 3He gázzal töltött, kétdimenziós pozícióra érzékeny eszköz
Csoportok:

Kérjük, hogy a BNC megfelelő weblapján jelentkezzenek, ill. érdeklődjenek közvetlenül Bottyán Lászlónál.

Csoportok:
responsible
+36-1-392-2222/2761
bottyan@rmki.kfki.hu
co-responsible
+36-1-392-2222/1192
merkel@rmki.kfki.hu
PhD student
+36-1-392-2222/3805
nagyb@rmki.kfki.hu
technician
+36-1-392-2222/2759
fenyves@rmki.kfki.hu
Csoportok: