CERN

A francia-svájci határ mentén, Genf mellett 1954-ben alapított CERN nagyenergiás fizikai kutatóintézet (angol nevén European Organization for Nuclear Research) jelenleg a világ legnagyobb kutató laboratóriuma. 2009 óta itt működik a világ legnagyobb energiájú részecskegyorsítója, a Nagy Hadronütköztető (LHC: Large Hadron Collider), amely a következő 20 évben a nagyenergiás részecske- és magfizikai kutatások legfontosabb infrastruktúrális berendezése lesz. A CERN a nagyenergiás fizikai kutatások összeurópai stratégiai központja, egyben meghatározó partner a rokon területeken (asztro-részecskefizika, asztronómia, kozmológia, magfizika, nukleáris asztrofizika) folyó kutatásokban. 2010-ben a CERN „világ-kutatóintézetté” nyilvánította magát és a továbbiakban lehetővé teszi, hogy nem-európai országok is rendes tagokká válhassanak a jelenlegi 20 európai tagország mellett.

Magyarország 1992-ben csatlakozott hivatalosan a CERN-hez. Az elmúlt évek során jelentős mértékűre nőtt a magyar részvétel, nagy számú magyar kutatófizikus, kutatómérnök, diák és technikus vett részt a CERN-ben folyó kísérletek megépítésében, üzemeltetésében, a nyert adatok kiértékelésében és a fizikai eredmények megértésében. A magyar hozzájárulás mértéke alapján úgy is tekinthetjük, hogy a CERN 1 %-ban magyar kutatóintézet, a magyar nagyenergiás fizikai kutatások helyszíne.

Az MTA KFKI RMKI tudományos missziói közül az egyik legfontosabb a CERN kutatásokban való közvetlen részvétel és a magyar részvétel koordinálása. 2010-ben az RMKI-ban 35 kutató vett részt valamely CERN kísérletben, 10 diák PhD dolgozatát, 5 diák MSc dolgozatát írta CERN-hez kapcsolódó témában RMKI-s témavezető irányítása mellett. Az RMKI kutatói nagyenergiás részecske- és magfizikai kutatásokban, valamint detektorfejlesztési és egyéb K+F projektekben vesznek részt.

CERN Intézet
Friss CERN hírek magyarul: CERNBLOG

2010-ben az alábbi együttműködésekben dolgoztak RMKI-s kutatócsoportok:

LHC ALICE (magyar oldal)
LHC ATLAS
LHC CMS (magyar oldal
LHC TOTEM
SPS NA61/SHINE
PS ASACUSA
RD51 (magyar oldal)