Higgs-bozon: sarokba szorítva

2011. december 13-án délután a CERN Nagy Hadronütköztetőjénél működő ATLAS és CMS együttműködés vezetői közös szemináriumon számoltak be a Higgs-vadászat legújabb fejleményeiről.

Elmondták, hogy a 2011-re eredetileg tervezett 1 inverz femtobarn (70 milliószor millió) proton-proton ütközés helyett mindkét detektornál ennek az adatmennyiségnek az ötszörösét sikerült szalagra menteni - köszönhetően a Nagy Hadronütköztető várakozáson felüli kiváló működésének.

Az eredmények nagy részét sikerült elemezni mindkét kísérletben, és úgy tűnik, hogy a sok trillió ütközésben találtak néhány olyant is, amely a Higgs-részecske megjelenéséhez köthető. Igaz még nagyon keveset.

Az eredmények elemzése azt mutatta, hogy sikerült a korábbinál még jobban sarokba szorítani a Higgs-részecske tömegét: az ATLAS szerint a 116 - 130 GeV tartományban található, a CMS szerint a 115-127 GeV tartományban. A legvalószínűbb értéke 125-126 GeV körül van, ami 130-szor nehezebb, mint az atommagokat alkotó proton vagy neutron - kb. a xenon atommag tömegével egyenlő.

A mérésekben sikerült néhány olyan eseményt találni, amely a Higgs megjelenésére és elbomlására utal, azonban a Higgs tulajdonságainak pontosabb meghatározásához még több pozitiv eseményre van szükség. A tervek szerint a 2012 . év során az idei termésnél négyszer több adatot tudnak majd begyűjteni a kutatók, és mindkét nagy kísérlet vezetője azt reméli, hogy jövő Karácsonykor már a Higgs-bozon felfedezéséről is beszámolhatnak.

A CERN sajtótájékoztatója

Az eseményről a magyar elektronikus média is hírt adott:
Origó cikk
Index cikk
Népszabadság cikk
The New York Times