A Wigner Adatközpont létrehozása

 

2012. május 4-én Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Németh Lászlóné, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszterasszonya aláírta az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban létesítendő Wigner adatközpont létrehozásáról és támogatásáról szóló közös nyilatkozatot. A beruházás rövid időn belül, 2013. január 1-re készül el. Az adatközpont infrastruktúrájának kialakítása 8.5 Mrd Ft-ba kerül, amit a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap biztosít.

A Wigner adatközpont ad majd otthont a CERN@WIGNER névvel fémjelzett projektnek, amelynek keretében a CERN a következő 3 év alatt a Tier-0-s számítóközpontjának jelentős részét áthelyezi Csillebércre. A Wigner FK egy nemzetközi tender során nyerte el a CERN@WIGNER projekt házigazda szerepét. A projekt során a CERN kb. 40 Mrd Ft értékben számítógépeket és IT-berendezéseket telepít a Wigner Adatközpontba, s itt folytatja majd a CERN LHC gyorsító detektoraiból kikerülő kísérleti adatok feldolgozásának első fázisát. A CERN@WIGNER projekt kétoldalú aláírása a közeljövőben megtörténik.

Az Adatközpont üzemeltetése non-profit jellegű, remélhetőleg a CERN@WIGNER projekt mellett 2013-tól más kutatási projekteket is be tud majd fogadni. Az Adatközpont arra vállalkozik, hogy az EU HORIZON 2020 programja során támogassa a magyar részvételt a nemzetközi kutatási projektekben.

Az adatközpontról szóló ismertető (PDF), Animáció az adatközpontról
Prof. Rolf Heuer (CERN DG) üdvözlő beszéde
Sajtóvisszhang:
The Wall Street Journal
MTA
Origo
Index
Népszabadság
HVG
InfoRádió , hanganyag
Hetiválasz
Hír24
Metropol