Petreczky Péter kapta a Zimányi Medált 2012-ben

 
Idén másodszor került kiosztásra a Zimányi Medál. Nagy örömmel jelenthetjük, hogy a Medált idén magyar kutató, az ELTE-n végzett, jelenleg a Brookhaven National LAboratory-ban dolgozó Petreczky Péter kapta meg.
 
A Zimányi Medált 2011 tavaszán az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézete alapította, azzal a céllal, hogy emléket állítson az RMI volt emeritus professzorának, az MTA rendes tagjának, a nagyenergiás elméleti magfizika és a kvark-gluon plazma nemzetközi hírű kutatójának, Zimányi Józsefnek, valamint tudományos hatásának és hagyatékának megőrzésére, valamint személyének a fiatal fizikus nemzedékek számára példának állítása szándékával. Az érem odaítélésével egy-egy olyan 40 évnél fiatalabb elméleti fizikus kitüntetésére kerülhet sor, aki jelentős nemzetközi visszhangot és elismerést kiváltó eredményeket ért el az elméleti nagyenergiás magfizikában. A Medál odaítéléséről egy nemzetközi bizottság dönt, amelyet Gyulassy Miklós, az MTA külső tagja, az RMI tudományos tanácsadója vezet. Az időközben megalakult Zimányi József Alapítvány alkalmanként 2000 dolláros díjjal is jutalmazza a Medál elnyerőjét.
 
Az ünnepélyes díjátadás Washingtonban a Quark Matter 2012 konferencián, mintegy 650 résztvevő előtt történt augusztus 16-án, ahol Gyulassy professzor átnyújtotta a Zimányi Medált, a Díszoklevelet és a csekket Petreczky Péternek.
 
 
A csütörtöki eseményt megelőzte augusztus 14-én, kedd este egy fogadás Magyarország Washingtoni Nagykövetségén. Ünnepélyes körülmények között először Szapáry György nagykövet nevében Bácsi-Nagy András méltatta a magyar tudomány eredményeit, a magyar-amerikai kapcsolatok fontosságát, majd Gyulassy Miklós jelentette be a Zimányi Medál díjbizottságának döntését. A fogadáson részt vettek a díjbizottság tagjai, a tavalyi díjazott Tetsufumi Hirano, a Quark Matter 2012 konferencia magyar résztvevői, valamint több külföldi kutató, akik rendszeres munkakapcsolatban állnak a magyar kutatókkal. A fogadásról a Nagykövetség WEB-lapja is hírt adott.

Petreczky Péternek további sok sikert kívánunk.