All News

Átléphető a fénysebesség?

index.hu, 2011. szeptember 23.

A részecskefizikai kutatások európai intézete, a CERN egy olasz laboratóriummal együttműködve a fénysebességnél gyorsabban száguldó részecskéket észlelt. Einstein relativitáselmélete szerint semmi nem lehet gyorsabb a fénysebességnél, de egyelőre ez a teória nem tekinthető megcáfoltnak. Van, aki szerint a CERN eredménye csak egy „repülő szőnyeg”, de a bejelentők szerint is több megerősítés kell, mielőtt átírják a fizika egyik alaptörvényét.

A CERN és az olaszországi Gran Sasso Laboratórium 2006-ban kezdte meg az OPERA nevű közös kísérletet, amelynek fő célja egy ritka részecskeátalakulás – a müon-neutrínó oszcillációja tau-neutrínóvá – megfigyelése volt. A 200 fizikus közreműködésével zajló kísérletben a Genf mellett található CERN egyik létesítményéből lőttek neutrínónyalábot az onnan 730 kilométerre fekvő olasz laboratóriumba.

A részecskefizikusok több mint 16 ezer müon-neutrínót figyeltek meg, és a megfigyelések során meglepő felfedezésre jutottak: a részecskék a fénysebességnél, azaz 299 792 kilométer per másodpercnél gyorsabban mozogtak.

Folytatás: index.hu

Magyar plazmafizikai mérőberendezés a koreai KSTAR tokamakon

A Magyar Tudományos Akadémia és a Korea Research Council of Fundamental Science and Technology (KRCF) 2010-ben közös kutatólaboratóriumok létrehozásáról állapodott meg. Két laboratóriumot alapítottak meg, míg két esetben támogatást nyújtottak a kapcsolatok felvételéhez és a közös munka megalapozásához.

Az isteni részecske nyomában a Fókusz

Az RTL Klub Fókusz c. műsorában 2011. augusztus 2.-án leadott riport megtekinthető a csatorna weboldalán.

Magyarok kutatják az antiprotont, "felhőkkel" kísérleteznek a CERN-ben

hvg.hu, 2011. augusztus 1.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemcsak az elmúlt napokban a Higgs-bozon, az isteni részecske utáni nyomozással foglalkozik. Többek között antianyagot ejtenek csapdába, a felhők képződését kutatják, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Az antiprotonokkal kapcsolatban magyar és japán részvétellel születtek például új eredmények.

A CERN iránti érdeklődés talán soha nem volt ekkora, és ez népszerű műveknek, többek közt Dan Brown Angyalok és démonok című könyve filmfeldolgozásának is köszönhető. Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója azonban örül annak, hogy a populáris kultúra is felfedezte magának az intézményt. "A CERN nem csak a nagy hadronütköztetőből (LHC) áll" - hangoztatta. "Más fontos kutatási projektek azonban túl kevés figyelmet kapnak. Példa erre az antianyag körüli kutatás. Ha az anyag és az antianyag összetalálkozik, kioltja egymást. Épp ezért nagyon nehéz hosszabb ideig tárolni az antianyagot. Kutatóinknak ugyanakkor sikerült antihidrogént előállítaniuk, és majd' ezer másodpercre csapdába ejtettek csaknem háromszáz antiatomot" - nyilatkozta a Die Welt című német lapnak a főigazgató. Bár laikusok számára ez viszonylag rövid időnek tűnhet, a tudós szerint ez mestermunka.

Folytatás: hvg.hu

Újabb áttörés az antianyag fizikájában (MTA)

MTA, 2011. július 29.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak, amelynek az MTA KFKI RMKI és az MTA ATOMKI munkatársai is tagjai, sikerült megerősítenie a fizikusok többségének azt a meggyőződését, miszerint a világegyetem anyag-antianyag aszimmetriája nem részecske és antirészecske tulajdonságainak eltéréséből ered. A CERN-ben elért eredményről a tudósok a rangos Nature folyóiratban számoltak be.

"Az anyag és antianyag kozmikus aszimmetriája a mai napig rejtély. Ennek megoldásához jutottunk most közelebb azzal, hogy precíziós lézerspektroszkópiai vizsgálatokkal a protonéhoz hasonló pontossággal határoztuk meg az antiproton tömegét" – foglalta össze az mta.hu számára a tudományos cikkben ismertetett genfi kísérlet lényegét Horváth Dezső, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója.

 

Folytatás: mta.hu

Elhunyt Kajcsos Zsolt

 

Kedves munkatársaim!

Mélységes megrendüléssel, megdöbbenten tudatom, hogy Kajcsos Zsolt tudományos tanácsadó, az intézet volt általános igazgatóhelyettese, a mai napon, tragikus gyorsasággal elhatalmasodó kór következtében elhunyt.

Syndicate content