All News

BME PhD témák kiírása

Felhívás a BME Természettudományi Karán a  Fizikai Tudományok Doktori Iskola keretében a 2012/2013 tanévben meghirdetendő témajavaslatok beküldésére.

A felhívás

Magyar fizikusok az európai fúziós kutatás élvonalában

MTA hírei, 2011. december 17.

Mintegy 3,7 millió eurós támogatással az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet vezette konzorcium dolgozza ki az ITER fúziós reaktor egyes diagnosztikai szolgáltatásait.

A magyarországi fúziós kutatásokat az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet irányításával a Magyar Euratom Fúziós Szövetség (MEFSZ) koordinálja, amelynek négy akadémiai kutatóintézet mellett két egyetem is tagja. Tízéves fennállása alatt a szövetség számos fúziós projektben vett részt. Bebizonyította, hogy a fúziós kutatásokban hazánk tudományos és műszaki-technikai bázisa mind szaktudását, mind kompetenciáját tekintve összeurópai szinten is versenyképes.

Folytatás: mta.hu

MTA Sajtószemle, 2012. 01.02.

"A magyar konzorcium most elnyerte az ITER Tokamak Services for Diagnostics témájában kiírt partnerségi keretmegállapodást, amely a MEFSZ eddigi legnagyobb sikerének tekinthető. A megállapodás értelmében a konzorcium a következő négy évben mintegy 900 ezer euró éves támogatást kap a konzorcium."

Cikk: mta.hu

Jókívánság

 

Csók István: Züzü Karácsonya

Áldott Karácsonyt, boldog új évet és jó egészséget kívánok az intézet minden munkatársának.

 Szőkefalvi-Nagy Zoltán      

Rapsody for Hungarian science

A Nature 2011. december 12-i számában beszámol a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit érintő átszervezésről. Példaként említi a lézerek és a részecskefizikai kutatások lehetséges szinergiáját, utalva ezzel a létrejövő Wigner Fizikai Kutatóközpontra.

A Nature cikk

Higgs-bozon: sarokba szorítva

2011. december 13-án délután a CERN Nagy Hadronütköztetőjénél működő ATLAS és CMS együttműködés vezetői közös szemináriumon számoltak be a Higgs-vadászat legújabb fejleményeiről.

Pálinkás: Több pénzt kap jövőre a magyar tudományos élet

Inforadio.hu, 2011. november 24.

Jövőre nagyobb költségvetési támogatásra számíthat a magyar tudományos élet, illetve a Magyar Tudományos Akadémia - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálinkás József. Az MTA elnöke szerint három kiemelt terület van: az Országos Kutatási Alapprogram, a kutatási infrastruktúrák fejlesztése és a legjobb kutatók hazahozatala, vagy Magyarországon tartása.

Folytatás: inforadio.hu

Meghallgatható: 1.rész, 2.rész

 

Simonyi-nap meghívó

 

2011. október 18.

 

MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet

 

Koreai-Magyar Plazmafizikai Laboratorium az RMKI-ban

 

Kedves RMKI munkatársak!

 

2011. október 12-én szerdán ünnepélyes keretek között, a koreai kormány delegációjának jelenlétében kerül felavatásra a Koreai-Magyar Közös Plazmafizikai Laboratórium a 3. épületben. Ennek keretében a közös laboratórium tábláját reggel együtt avatja fel a koreai és a magyar küldöttség.

Syndicate content