All News

Isteni részecske: hadd látom, úgymond, mennyit ér a tömegtartomány?

hvg.hu, 2011. július 27.

Az európai és az amerikai fizikusok egyre szűkítik azt a tömegtartományt, ahol a rejtélyes Higgs-bozon esetleg felbukkanhat. Az „isteni részecske” megtalálása alátámaszthatná az úgynevezett standard modell létjogosultságát. Egyszerűbben fogalmazva: megmagyarázná, miért van tömege a többi elemi részecskének. Lévai Péter akadémikus szerint azonban az eddigi bejelentések azt mutatják, hogy nagyon nehéz terepre keveredtek a részecskefizikusok.

Folytatás: hvg.hu

A legizgalmasabb tartományban nem sikerült kizárni az isteni részecske létezését

origo.hu, 2011. július 25.

Olyan eseményeket észleltek a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, amelyek a fizika "Szent Grálja", a régóta keresett Higgs-bozon létezésére utalhatnak.

Hétfő, 15.05

Az európai részecskefizikai kutatóközpont, a Genf melletti CERN hétfőn délután bejelentett eredményei egyelőre nem igazolják a Higgs-részecske létezését, de lehetséges, hogy az eddigi adatokban rábukkantak első nyomaira. A hivatalos bejelentés két fő részből állt: egyrészt sikerült kizárni a higgs létezését bizonyos tömegtartományokban, másrészt viszont olyan jeleket találtak az egyik, a fizikusok által legizgalmasabbnak tartott tartományban, amelyek akár Higgs-részecskék felbukkanása miatt is létrejöhettek.

Folytatás: origo.hu

Korai még örülni a Higgs-bozonnak

index.hu, 2011. július 25.

Hétvégén több hírportál és újság megírta, hogy Higgs-részecskére utaló jeleket fedeztek fel a legnagyobb részecskegyorsító, a Large Hadron Collider két detektoránál is. Egy, a gyorsítónál dolgozó magyar fizikus szerint ez rossz értelmezése a CERN sajtóközleményének.

Folytatás: index.hu

High energy physics on the ENCOMPASS 2.0

 
On 18 July 2011 (Monday) the Hungarian TV Channel M1 displays the presentation of Peter Levai on „The CERN Large Hadron Collider” at 14:30. The broadcast will be repeated on Channel M2 at 20:30.
On 19 July 2011 (Tuesday) a riport movie will be shown with the title „Hadron Knights – Big Bang in Switzerland”, summarizing latest results from the CERN.

Mindentudás Egyeteme 2.0 előadás a részecskefizikáról

 
2011. július 18-án hétfőn a Mindentudás Egyetem 2.0 sorozat keretében „A teljesség felé? – A CERN nagy hadronütköztetője az emberiség szolgálatában” címmel Lévai Péter előadását az M1 csatornán 14:30-kor, az M2 csatornán 20:30-kor tekinthetik meg.

RMKI Seminar

Prof. Dr. Michael Fleichhauer (Universitat Kaiserslautern):
"Heavy photons: from Dirac physics and anomalous localization to strong interactions"

RMKI Seminar Room, 14.00 at 14 July 2011 (Thursday)

Abstract:

RMKI Szeminárium

Prof. Dr. Michael Fleichhauer (Kaiserslautern Egyetem):
"Heavy photons: from Dirac physics and anomalous localization to strong interactions"

RMKI Tanácsterem, 2011. július 14. (csütörtök) 14.00

Az elöadó a lelassított lézerfény kutatása során elért legújabb eredményeit mutatja be.

Abstract:

GPU nap 2011 -- MTA KFKI RMKI 2011 július 8. 9:00-16:00

Az előző évhez hasonlón, idén 2011-ben immár második alkalommal rendezzzük meg a GPU nap 2011  iskolát és workshopot az MTA KFKI RMKI-ban.(Program)

GPU day 2011 -- KFKI RMKI of the HAS 9 a.m. - 4 p.m. 8th July 2011

Following our tradition, this year we will organize the "GPU day 2011"  at second time in the KFKI RMKI of the HAS. The main aim of the school and workshop is to introduce the power of the graphical processing units (GPU) in scientific application. We welcome scientist, teachers, and especially undergraduate and graduate students on our event.

A GINA nagyberendezés felavatása

Az elmúlt 6 év során a Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet szakembereinek kutató-fejlesztő munkája eredményeképpen a Budapest Neutron Központ (BNC) egy új berendezéssel, a GINA polarizált neutronreflektométerrel gyarapodott.
Syndicate content