Sajtóhírek

2011 végén leáll a TEVATRON

Forrás: Nature, 2011. Január 11.

2011. január 10-én az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatala (USA DOE) arról értesítette Melvyn Shochet fizikust, a Nagyenergiás Részecskefizikai Tanácsadó Testület (HEPAP: High Energy Particle Advisory Panel) elnökét, hogy nem sikerült forrást találni azon 35 millió USD fedezetére, amely lehetővé tenné a FERMILAB-ban található TEVATRON gyorsító 2011 utáni üzemelését, s a világ második legnagyobb gyorsítója várhatóan 2011 második felében leállításra kerül. A hírt kommentáló kutatók kiemelték, hogy a higgs részecske megtalálása így egyértelműen a 2010-ben fantasztikus évet maga mögött hagyó LHC-re vár. A FERMILAB-ban tovább folytatják a neutrinó-kísérleteket, valamint a sötét anyagot alkotó hipotetikus részecskék keresését.

http://www.nature.com/news/2011/110111/full/469141a.html

Magyar fizikusok az idézettségi ranglista élén

MTA, 2010. december 16.

Világelsők a magyar kutatók az egy cikkre jutó hadronfizikai hivatkozások listáján - ez a fő megállapítása annak a hadron ütköztetőkkel kapcsolatos scientometriai elemzésnek, amelyet a Thomson Reuters hírügynökség közölt. Az összeállítás szerint az egy cikkre jutó hivatkozások listáján Magyarország Izraelt, Horvátországot, Dániát, Romániát, valamint Tajvant megelőzve végzett az élen.

Tovább: mta.hu

A Mátra alatt épülhet meg az Einstein-teleszkóp

hvg.hu, 2010. november 30.

A gravitációt, pontosabban a gravitációs hullámokat kutató magyar fizikusok álmai szerint a Mátra alatt valósulhat meg a világ egyik legizgalmasabb tudományos projektje, az Einstein-teleszkóp (ET). Mintegy 400 méteres mélységben három – egyenként 10 kilométeres hosszúságú – alagút épülne, ezek alkotnák a szerkezet alapstruktúráját.

Tovább: hvg.hu

Einstein távcső a Mátrába?

Népszabadságonline, 2010. november 22.

Újabb próbálkozás egy európai kutatási nagyberendezés hazánkba hozására

A modern fizika egyik legfontosabb problémája a gravitációs hullámok létezésének közvetlen igazolása, melyre napjainkban gigantikus méretű, szuperérzékeny berendezések és nemzetközi kutatócsoportok hálózata tesz kísérletet. Az egyik európai kezdeményezés, az Einstein teleszkóp nevű program lehetséges helyszínei között van a Mátra.

Tovább: Népszabadságonline

Antianyagot ejtettek csapdába a CERN-ben

index.hu, 2010. november 18.

A CERN több kísérlete is antianyag-kutatásokra épül. Az egyik most nagy eredményt jelentett be: sikerült pár tucat antihidrogén-atomot foglyul ejteni nagyon rövid időre. Elkezdődhet a rejtélyes antianyag megfigyelése, kiderülhet, hogy tényleg úgy viselkedik-e, ahogy a fizikai elméletek sugallják.

Folytatás: index.hu.

Interjú Vankó Györggyel az Inforádióban

forrás: Date: Sat, 13 Nov 2010 21:35:31 +0100 (CET)
From: Nagy Denes Lajos (nagy@rmki.kfki.hu)
Subject: [Rmkiusers] Interju Vanko Gyorggyel az Inforadioban

Mini ősrobbanások az LHC-ben

index.hu, 2010. november 10., szerda 10:16

A világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az LHC-ben megtörténtek az első ólomion-ütköztetések. A kísérlet célja az ősrobbanás utáni közvetlen állapot, a kvark-gluon plazma előállítása. Az LHC-ben magyar fizikusok is dolgoznak, sőt a plazmát figyelő detektor, az ALICE egyes alkatrészeinek tervezésében is részt vettek.

Folytatás: index.hu

Gongütés a kis ősrobbanások előtt

origo.hu, 2010. 11. 08., 19:50

November első napjaiban újra Európába került az Univerzum ősanyaga, a kvark-gluon-plazma kutatásának súlypontja. A CERN nagy hadronütköztetőjében körülbelül százezerszer magasabb hőmérsékletet hoznak létre, mint ami a Nap magjában jellemző. Ilyen állapotok utoljára az Ősrobbanáskor léteztek.

Folytatás: origo.hu

Eddig nem látott jelenséget figyeltek meg az LHC-ben

index.hu, 2010. 09 21. 18:55

Korábban a részecskeütközésekben nem tapasztalt jelenséget figyeltek meg a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az LHC-ben (Large Hadron Collider, Nagy Hadronütköztető). A kétrészecske-korrelációnak nevezett furcsaság vizsgálatában a gyorsító CMS detektoránál dolgozó magyarok is részt vettek.

Folytatás: index.hu

"Tényleg egy új világ kapujában állhatunk" - a nagy részecskeütköztetés első tanulságai

origo.hu, 2010. 07. 28., 14:01

A világ legnagyobb részecskegyorsítója, a Genf melletti nagy hadronütköztető igen gyorsan és biztosan azonosította az anyag korábbi kísérletekből már megismert összetevőit. Az elemi részecskék újrafelfedezése bizonyítja, hogy a technika rendben működik. Kezdődhet a behatolás a természet, a fizika még ismeretlen területeire. Párizsban több mint ezer kutató gyűlt össze az első három hónap eredményeinek értékelésére.

Folytatás: origo.hu