Sajtóhírek

Magyarok vezetésével publikálták az LHC új rekordját

index.hu, 2010. július 8., csütörtök 14:32

Év elején magyar fizikusok közreműködésével készült el egy tanulmány, ami a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az LHC-ben rekord energiaszintű, 2,36 teraelektronvoltos ütközéseket írta le. Most az újabb, 7 teraelektronvoltos rekord ütközéseiről jelent meg egy tanulmány, amelynek a magyarok szintén szerzői.

Folytatás:index.hu

Magyar kutatók újabb eredményei a Nagy Hadronütköztetőnél

MTA hírek, 2010.06.07.

Lehetséges, hogy csak újfajta fizikai jelenségek bevezetésével lehet majd modellezni azokat a kísérleti eredményeket, amelyeket a Nagy Hadronütköztetőnél (LHC) dolgozó három magyar és egy tajvani kutató, Yen-Jie Lee ért el. Az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa Siklér Ferenc, valamint az ELTE kutatói Veres Gábor és Krajczár Krisztián a rangos Physical Review Letters folyóiratban megjelenő tanulmányukban számolnak be méréseikről.

Folytatás: MTA

 

Amit a számítógépes játékoknak köszönhet a tudomány

MTA Hírek, 2010.06.10

Magyarország élen jár a háromdimenziós megjelenítéshez használt grafikus vezérlőkártyák tudományos célú felhasználásában, a költséghatékony módszer lehetőségeiről a közelmúltban tartottak ismeretterjesztő konferenciát az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetében. A komputeres játékok egyre növekvő számításigényét kiszolgáló kártyák akár a különleges struktúrájú ipari ötvözetek megtervezésében is a tudósok segítségére lehetnek.

Folytatás: MTA

Wifi és részecskegyorsító

IT Business, 2010.05.26.

Wifit építeni többnyire nem nagy ördöngösség. No de méteres vasbetonfalak között, amelyeket azért építettek, hogy mindenféle sugárzást megfogjanak? Van, akinek ott is sikerült, mégpedig saját erőből, a legújabb wireless technológiával.

Rekordenergiájú ütközések az LHC-ben

index.hu, 2010. március 30., kedd 14:20

A részecskefizikai kutatások európai intézete, a CERN részecskegyorsítójában újabb rekord született: 7 teraelektronvoltos ütközésekben karamboloztak a közel fénysebességgel száguldó protonok.

Folytatás: index

Ismét Holdra szállt az emberiség

origo, 2010. 03. 30., 14:48

2010. március 30-án 13 órakor létrehozták a világ legnagyobb energiájú ütközéseit a világ legnagyobb részecskegyorsítójában. A CERN nagy hadronütköztetője rosszul kezdett reggel, de aztán fantasztikus teljesítményt nyújtva megnyitotta az utat egy új fizika előtt. Hónapokon belül többet tudhatunk majd a Világmindenségről és mindenről.

Folytatás: origo.hu

Jönnek az első brutális ütközések a CERN-ben

origo, 2010. 03. 23., 16:14

A CERN keddi bejelentése szerint az első igazán nagy részecskeütközések létrehozását március 30-án fogják először megkísérelni a nagy hadronütköztetőben

Folytatás: origo.hu

Egy évre leállítják az LHC-t

index.hu, 2010. március 10., szerda 13:06

2011 végén egy évre leállítják a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, az LHC-t. A hosszú szünetre azért van szükség, hogy kijavítsanak olyan konstrukciós hibákat, amik most kockázatossá teszik azt, hogy a gyorsító a tervezett csúcsenergián működjön.

Folytatás:index.hu

Létrehozzák az Univerzum ősanyagát

origo.hu, 2010. 02. 25., 8:40

A legmagasabb olvadáspontú fém a volfrám, amely 3380 Celsius-fok körül válik folyékonnyá. Ennél több mint egymilliárdszor volt forróbb az a különleges anyag, amely a születése utáni töredékmásodpercben töltötte ki a Világegyetemet, és amelyben még a protonok is olvadt állapotban voltak. Amerikai fizikusoknak sikerült elérni ezt a kezdeti fázist egy részecskegyorsítóban, és furcsa buborékokat fedeztek fel az ősanyagban.

Folytatás: origo.hu

A rossz hegesztéseket hibáztatja egy fizikus az LHC-ben

origo.hu, 2010. 02. 24., 17:23

A tervezési hibák és a nem megfelelő kivitelezés is szerepet játszottak abban, hogy 2008 szeptemberében súlyosan meghibásodott a nagy hadronütköztető a CERN-ben. A gyorsítót a napokban indítják el ismét, de egyelőre csak félgőzzel, hogy biztosan kibírja a terhelést.

Folytatás: origo.hu