Sajtóhírek

Magyarok publikálták először az LHC rekordját

index.hu, 2010. február 3., szerda 15:40

Az ELTE és a KFKI RMKI három kutatóját érte az a megtiszteltetés, hogy először publikálhattak 2,36 teraelektronvolton történt ütközéseket. A rekord energiaszintet a CERN gyorsítójában, az LHC-ben állították elő, ahol még magasabb energián fogják keresni a rejtélyes Higgs-bozont. A részecskevadászatban jól jönnek majd a magyarok mérései.

Folytatás: index.hu

Világelső magyar eredmény a CERN-ből

origo.hu, 2010. 02. 03., 17:35

A tavaly látványos sikerrel újraindított nagy hadronütköztető a világ legnagyobb részecskegyorsítója. Ennek működésére épül a világ egyik legnagyobb tudományos együttműködése, a CMS-kísérlet. Már csak ezért is büszkék lehetünk arra, hogy az első, a CMS-hez és a "világrekord energiához" kapcsolódó tudományos cikk döntően magyar kutatók eredményei alapján jelenik meg a szaksajtóban.

Folytatás: origo.hu

Leállították a nagy hadronütköztetőt

origo.hu, 2009. 12. 17., 14:04

Szépen híznak a részecskenyalábok a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, a CERN nagy hadronütköztetőjében. Az elmúlt napokban újabb rekordokat döntött meg a berendezés, amely most - részben a magasabb téli áramszámla miatt - pihen egy kicsit. A leállás ideje alatt a mérnökök tovább javítanak a rendszer üzembiztonságán, a fizikusok pedig legalább ezt az ünnepet családi körben tölthetik.

Folytatás: origo.hu

Eddig minden rendben az LHC-ben

index.hu, 2009. november 23., hétfő 16:15

Hétvégén sikeresen beüzemelték a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a Large Hadron Collidert. A berendezést építő és működtető európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN már az LHC detektorai által rögzített képeket is közölt.

Folytatás: index.hu

Megvoltak az első ütközések az LHC-ben

index.hu, 2009. november 23., hétfő 22:09

Hétfő délután megtörténtek az első ütközések a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, a Large Hadron Colliderben. Az LHC-t működtető európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN szerint minden rendben ment.

Folytatás: index.hu

Már hétvégén lehetnek ütközések az LHC-ben

index.hu, 2009. november 19., csütörtök 16:53

Az előzetes tervekkel ellentétben nem december elején, hanem akár már a november 21-22-i hétvégén is megtörténhetnek az első részecskeütközések a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, a Large Hadron Colliderben (LHC). Az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN egy súlyos üzemzavar után indítja újra a gyorsítót.

Folytatás: index.hu

Újraindítják a legnagyobb részecskegyorsítót

index.hu, 2009. október 31., szombat 00:44

Véget ér a bő egyéves kényszerszünet a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az LHC-ben. A tavalyi rendszerhiba javítására nagyjából negyvenmillió svájci frankot költöttek, új biztonsági fejlesztések után indul újra a monumentális tudományos kísérlet. A fő cél a Higgs-bozon levadászása, bár ebben Amerika még beelőzheti Európát.

Folytatás: index.hu

Félgőzzel indul az LHC az isteni részecskéért

origo.hu, 2009. 08. 08., 8:20

Egyre jobban kiismerik a mérnökök és fizikusok a világ legbonyolultabb szerkezetét, a nagy hadronütköztetőt. A több mint egy éve tartó javítások befejeztével rövidesen megkezdődnek a kísérletek, de egyelőre csak a maximális ütközési energia 50%-án. Ám félgőzzel is el kell indulni, mert az amerikaiak jelenleg is éjjel-nappal keresik a Higgs-bozont, a nagy hadronütköztető fő célpontját.

Folytatás: origo.hu

Éledezik a nagy hadronütköztető - új fizikát kaphatunk karácsonyra

origo.hu, 2009. 07. 03., 15:10
 
Az elmúlt hónapokban a CERN mérnökei sziszifuszi munkával, centiméterről centiméterre haladva számolták fel a tavalyi meghibásodás következményeit, így a világ legnagyobb részecskegyorsítója rövidesen készen áll arra, hogy ismét üzembe helyezzék. A javítási munkálatokról és a várható menetrendről csütörtökön tartottak tájékoztatót.

Folytatás: origo.hu

Ősanyagot keresnek ott, ahol a web született

index.hu, 2008. október 24., péntek 10:05

A legnagyobb részecskegyorsítóban új részecskék mellett a világegyetem születésekor csak pillanatokig létező állapotot, a kvark-gluon plazmát is kutatják majd. LHC-túránk második napján az ősanyagot kereső detektornál, az ALICE-nél jártunk, láttuk azt is, hol született a web, és Verne-regényeket idéztünk egy régi részecskegyorsítók alkatrészeit bemutató kiállításon.

Folytatás: index.hu