Összes Hír

XENON100 jelenti: látunk valamit, de nem az igazi

2011. április 13-án, szerdán jelentette be Elena Aprile (Columbia University, New York, NY), hogy kiértékelték a XENON100 kísérlet 100 nap alatt összegyűjtött adatait, és 3 olyan eseményt találtak, amelyek akár utalhatnának az ún.

Az iskolateremtő Simonyi Károly professzor

Megjelent Az iskolateremtő Simonyi Károly professzor című könyv, amely méltó tisztelgés a Budapesti Műszaki Egyetem karizmatikus hatású, kiemelkedő életművet hátrahagyott tanára, Simonyi Károly szakmai munkássága és emberi nagysága előtt.

„Fizika emberközelben KFKI-60”

2011. április 14-én, csütörtökön 11 órakor került sor a Természet Világa legfrissebb különszámának bemutatására a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat I. emeleti Tanácstermében (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.).

RMKI Szeminárium

 Falus András
(Semmelweis Egyetem)
Genetika és Epigenetika: hardware és software ?

RMKI Tanácsterem, 2011. április 5. (kedd) 14.00

Megjelent Biró Tamás Sándor "Is There a Temperature?" (Van-e hőmérséklet?) című könyve

Megjelent Biró Tamás Sándor, az MTA KFKI RMKI tudományos tanácsadója, a Nehézionfizikai Kutatócsoport vezetője "Is There a Temperature?" (Van-e hőmérséklet?) című könyve a Springer kiadó gondozásában.
A könyv alcíme, "konceptuális kihívások nagy energia, gyorsulás és

Fizikai Szemle 2011 Január – Az Einstein Teleszkóp

„Az Einstein Teleszkóp (ET) célja az, hogy Európa vezető szerepet érjen el a gravitációs hullámok észlelésére alapozott új tudományág, a gravitációshullám-csillagászat kialakításában. Ehhez új technológiák kifejlesztése szükséges, különösen a vákuumtechnika, a lézerfizika, valamint a számítástechnika és az informatika területén.”

„Az ET tizenegy lehetséges helyszínének vizsgálata után a második fordulóba a következő négy pályázat jutott: Németország (Fekete-erdő), Magyarország (Mátra), Olaszország (Szardínia) és Spanyolország (Pireneusok). A továbbjutottak nevét az MTA-n megrendezett 3. ET Nemzetközi Műhelyen, 2010. November 23-24-én hirdették ki.”

További részleteket Rácz István cikkéből ismerhetnek meg a Fizikai Szemle 2011. januári számában.

Tudományos Tanács ülés

Következő TT ülés 2010. febr. 8. kedd, 10 óra Tanácsterem

Napirendi pont: Éves beszámoló

2011 végén leáll a TEVATRON

Forrás: Nature, 2011. Január 11.

2011. január 10-én az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatala (USA DOE) arról értesítette Melvyn Shochet fizikust, a Nagyenergiás Részecskefizikai Tanácsadó Testület (HEPAP: High Energy Particle Advisory Panel) elnökét, hogy nem sikerült forrást találni azon 35 millió USD fedezetére, amely lehetővé tenné a FERMILAB-ban található TEVATRON gyorsító 2011 utáni üzemelését, s a világ második legnagyobb gyorsítója várhatóan 2011 második felében leállításra kerül. A hírt kommentáló kutatók kiemelték, hogy a higgs részecske megtalálása így egyértelműen a 2010-ben fantasztikus évet maga mögött hagyó LHC-re vár. A FERMILAB-ban tovább folytatják a neutrinó-kísérleteket, valamint a sötét anyagot alkotó hipotetikus részecskék keresését.

http://www.nature.com/news/2011/110111/full/469141a.html

Tartalom átvétel